Juegos psicomotores


¡TE TOCO Y NO ME TOCAS!

TIPO DE JUEGO: Psicomotricidad

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: A partir de 5

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-Trabajar el esquema corporal y la carrera
Facilitar el contacto con los demás

DESARROLLO:
Todos corriendo por la pista hay que intentar tocar la parte del cuerpo que dice el profesor a los compañeros, intentando que no te lo toquen a ti.
Debido a que es un juego de gran actividad en el que los niños se excitan mucho, hay que insistir en el riesgo de colisiones y que los niños no se hagan daño unos con los otros, con el fin de evitarlo.

MATERIALES:
Ninguno


SALTA, SALTA, RANITA
EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: A partir de 10

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-      Desarrollar destrezas y habilidades motrices
-      Potenciar el sentimiento de pertenencia a un grupo

DESARROLLO:
Se forman varios equipos que se colocan en círculos sentados en el suelo con las piernas extendidas. Cuando el profesor lo indica se levanta el primero de los jugadores y va saltando por encima de las piernas de sus compañeros a pies juntos; cuando llega a  su sitio se sienta y sale el siguiente, así hasta que lo hagan todos. Gana el equipo que termina con todos sus jugadores primero.
Se hará una adecuada demostración y ensayo antes de jugar; los círculos serán lo suficientemente abiertos. Para mayor animación se puede incitar a los componentes del grupo a que coreen el nombre del que está realizando el recorrido.

MATERIALES: Ninguno

¡QUE TE PILLO, DON GORILA!

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: A partir de 4

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-      Aprender a seguir las reglas.
-      Trabajar la psicomotricidad

DESARROLLO:
Uno de los participantes es  el caza-gorilas y el resto son Don Gorila. El caza-gorilas tendrá que atrapar a algún Don Gorila y se cambiarán los puestos. Está prohibido correr, sólo la marcha está permitida.
Este juego no es bien aceptado por los niños porque en su mayoría no respetan la regla de no correr; los niños son muy activos y prefieren correr antes que marchar.

MATERIALES:
Ninguno


LLÉVALO DONDE TE DIGA

TIPO DE JUEGO: Psicomotriz

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: A partir de 3

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-      Trabajar el esquema corporal
-      Aprender a seguir las reglas

DESARROLLO:
Cada uno tiene un balón y tendrá que llevarlo de un extremo a otro de la pista sobre la parte del cuerpo que diga el profesor, por ejemplo: situado encima de la cabeza, en la espalda, sobre la rodilla,…
RECURSOS DIDÁCTICOS: Las salidas es conveniente hacerlas por oleadas, con una buena separación, así evitaremos que se molesten entre sí.

MATERIALES:
Un balón por cada participante


LLÉVALA DONDE TE MANCHE

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: a partir de 4 años

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-      Trabajar el esquema corporal
-      Trabajar la carrera

DESARROLLO:
Uno paga (se puede elegir mediante una retahíla) y tiene que atrapar a los demás; cuando atrape uno, éste tendrá que llevar la mano en el lugar en el que le tocó el que le pilló. El anterior atrapado deja de serlo.
Es un juego muy activo que divierte mucho a los niños; se da una buena participación de la mayoría y el juego se puede prolongar durante un largo periodo de tiempo sin hacerse aburrido.
Si el lugar donde fue tocado el que será atrapado, dificulta su desplazamiento, el profesor le indicará otro sitio más fácil donde debe llevar la mancha.

MATERIALES:
Ninguno


GIRA, GIRA

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: Mínimo 6

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-      Fomentar el cumplimiento de las normas.
-      Desarrollar la psicomotricidad

DESARROLLO:
Nos ponemos por parejas y cogidos de la mano vamos corriendo por todo el espacio; una de las parejas paga e intenta atrapar al resto. Si otra es tocada, pagará esa pareja.
Las parejas pueden salvarse si antes de ser tocadas se cogen de las dos manos y giran a la vez que dicen “gira, gira”. Al hacer esto se quedan quietos y han de ser liberados por una pareja libre.
La mayoría de los niños no utilizan el juego para salvarse; habrá que incitarles a que lo hagan. Para agilizar el juego se puede realizar en un espacio pequeño.

MATERIALES:
Ninguno


EL VÍDEO

TIPO DE JUEGO: Psicomotricidad

EDAD: De 5 a 9 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: A partir de 5

UBICACIÓN: En el patio o un aula grande

OBJETIVOS:
-      Adquirir orientación y conocimientos espaciales
-      Aprender a seguir reglas

DESARROLLO:
Tienen que ir todos corriendo como si fueran grabados en una cinta de video. El animador tiene el mando del video, así que tendrán que obedecer a sus indicaciones que son: ¡alto!, ¡adelante!, ¡atrás!, ¡rápido!, ¡lento!, etc.
Se debe cambiar la orden cada muy poco tiempo para que los niños estén muy atentos y no se aburran. Si los niños no tienen claros los conceptos que sugieren las órdenes (cosa normal a estas edades), se les habrán de explicar antes del comienzo del juego a fin de evitar frustraciones.

MATERIALES:
Ninguno

 CÓGEME POR EL SONIDO

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: A partir de 4

UBICACIÓN: en el patio

OBJETIVOS:
-      Fomentar el sentimiento de pertenencia al grupo.
-      Desarrollar la orientación espacial y el sentido del oído.

DESARROLLO:
Todos se vendan los ojos menos uno, el cuál llevará una pandereta.
Guiándose por el sonido de la pandereta todos han de intentar atraparle. Cuando es atrapado, el primero que lo coge, pasará a tocar la pandereta y el otro se vendará los ojos para incorporarse al juego.
Para el más ágil desarrollo del juego no se debería jugar en una superficie muy grande para que el músico no tenga muchas posibilidades de escape una vez localizado.
En cuanto al factor de seguridad es imprescindible que en la zona donde se desarrolla el juego no haya ningún tipo de obstáculos que puedan provocar golpes.

MATERIALES:
-      Vendas para los ojos
-      Pandereta


CARRERAS DE BALONES

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: A partir de 4

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-      Desarrollar habilidades de psicomotricidad
-      Obedecer normas

DESARROLLO:
Hay que llevar un balón por el suelo con la mano a lo largo de unos 15 o 20 metros. Gana el primero que llega y lo ha hecho bien.
Para que se cumpla el objetivo deseado se puede introducir la norma de que el que no ejecute correctamente la acción quedará eliminado del juego.
Es conveniente para evitar choques, que los niños salgan por oleadas en vez de todos a la vez.
Será necesario dejar muy claro en qué consiste la conducción del balón: llevarlo durante todo el recorrido controlado, y no lanzada adelante y correr tras él.

MATERIALES:
-      Un balón por participante



CARRERA DE CIENPIES

EDAD: A partir de 5 años

NUMERO DE PARTICIPANTES: Mínimo 6

UBICACIÓN: En el patio

OBJETIVOS:
-      Trabajar la psicomotricidad
-      Desarrollar el sentimiento de pertenencia a un grupo

DESARROLLO:
En grupos de 5 ó 6, sentándose todos en fila. A la señal de inicio, se coloca en pie el último de la fila y corre hasta sentarse el primero; cuando lo hace comienza a realizar la misma acción el siguiente compañero, y así hasta que todos lo hagan. Gana el equipo que termina primero.
Advertir a los niños que no se sienten de forma brusca, y que recojan las manos para que el que corre no se las pise. Es conveniente hacer una demostración del juego antes de sus ejecución y asegurarse, para su éxito, que todos lo han comprendido bien además de realizarlo sin precipitación.

MATERIALES:
Ninguno


EL RATOLÍ I EL GAT

EDAT:
4 en avant.

GRUP:
 de 5 persones en avant.

TIPUS DE JOC:
Principalment es un joc psicomotor, on es treballen les posicions d’acatxar-se,  parar, córrer... a mes d’alçar i baixar els braços.
També es treballa de forma transversal, els diferents rols que podem agafar a la vida, i intercanviar-los per adonar-se del que passa en cada situació. Es un joc molt bo per a treballar les emocions que els afloren als nens com poden ser el nerviosisme...   

OBJECTIUS:
-       Fomentar la participació del grup classe.
-       Fomentar la cooperació.

DESENVOLUPAMENT:
Es posa tot el grup en un cercle agafant-se de la mà.
Un d’ells ix al mig del cercle i canta una cançó  per a fer pagar a un altre.
Els dos que es queden al mig del cercle son els que faran de gat i de ratolí.
El qui faja de gat (es col·locarà a la part de fora del cercle) tindrà que intentar pillar al ratolí, i el qui faja de ratolí(es posarà dins del cercle) tindrà que fugir del gat, amb la condició de, qui estan al cercle aniran pegant voltes agafats de les mans cantant una cançó2 i deixant passar o no al gat i al ratolí.
Per tal de deixar-los passar, les persones que estiguin al cercle, deuran alçar els braços, per el contrari si no volen deixar-los passar, no deuran pujar els braços.

MATERIAL:
En aquest joc, sols ens farà falta un lloc ampli a l’aire lliure per tal de que els nens i nenes estiguin amples, i les dos cançons per a poder jugar.
Cançó:
Ratón que te pilla el gato
Ratón que te va a pillar
Si no te pilla esta noche
Lo hará en la madrugá/ mañana te pillará


LA ARANYA
EDAT:
5-6 en avant

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
Es tracta d’un joc especialment psicomotriu, on els nens també experimenten emocions com el nerviosisme per no ser pillats o per pillar,  l’ajuda a la primera persona que paga ( es com si el primer al que pillen, ha d’ajudar a l’altre), la cooperació i organització de les persones que paguen.

DESENVOLUPAMENT
Aquest joc es desenvoluparà en un espai obert i al aire lliure en el que pagarà un dels nens, i deurà pillar a la resta dels companys. Quant el nen/a que paga, pilla a un altre/a, aleshores pagaran els dos junts, però no deuen anar junts. Quant aquests dos pillen a altres, aniran pagant tots, de forma que arribarà un moment en el que pagaran tots, i serà quant s’acabi el joc.

MATERIALS
Per a aquest joc, sols ens farà falta un lloc ampli per a que els nens i nenes es puguin moure sense problema.
  

POLLET ANGLÉS
EDAT:
De 4- 5 en daban

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
Principalment es un joc psicomotor, ja que els nens i nenes treballen la psicomotricitat grossa d’una manera globalitzada.
A mes, també es treballen les postures, l’equilibri i la coordinació.
Amb aquest joc, els nens i nenes treballen també les emocions de frustració, alegria i inclús treballen també saber afrontar les normes i respectar les opinions que tenen els demes companys i companyes.

DESENVOLUPAMENT:
Aquest joc consisteix en que un nen o nena es posa a una paret i la resta de de nens/es, es posen al extrem contrari.
El nen que esta cara la paret ha de dir picant a la paret 1...2...3... pollet angles i girar-se cap a la resta de companys.
Els companys, aniran avançant de manera que quant el nen/a que està pagant cara la paret es gira, ells tenen que quedar-se totalment quiets fent una postura.
Si quant es gira el/la que paga i veu algú menejar-se, aquest haurà de tornar a la línia d’eixida.

MATERIALS:
Per a realitzar aquest joc, tansols utilitzarem un guix si es necessari per a marcar la linea d’eixida.


  LA GALLINETA SEGA

EDAT:
7-8 anys, a indefinida.

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
El un joc especialment psicomotriu, ja que els nens i nenes activen el seu cos mitjançant una forma lúdica, i coneixen amb el cos dels demes companys, el seu propi esquema corporal. En aquest joc, també afloren diferents emocions dels nen i nenes participants del joc, com poden ser:
-      El nerviosisme per no voler ser pillat o per no voler ser descoberts.
-      La por de la persona que paga per si els demes no avisen si hi ha algun perill, ja que va amb els ulls tapats.
-      La confiança que deposita tot el grup cap a la persona que està fent de gallineta, per a que sàpiga a qui està intentant reconèixer.
A mes a mes, en aquest joc també es treballa el tacte, la oïda, el silenci i la memòria.

DESENVOLUPAMENT:
El joc consistirà en posar-se tot el grup de participants en un rogle agarrats de la mà, i un del grup es posarà al centre del cercle.
A la persona que es posa al centre, amb un mocador lligat al cap a l’altura dels ulls per a que no vexa, se li pegaran tres voltes en si mateix, per a desorientar-lo cantant una cançó i seguidament deurà buscar a alguna persona del cercle, el qual estarà rodant, i endevinar qui es. 

MATERIAL:
El material necessari per a aquesta activitat serà un mocador per tal de poder tapar els ulls al nen/nena.
 Cançó 1:
A la gallinita ciega
¿Que se te ha perdido?
Una aguja y un dedal
 Pues da tres vueltas
y lo encontrarás

  
MOCADORET

EDAT:
5-6 anys en avant.

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
 Es un joc purament psicomotriu, en el que el nen i la nena activa d’una forma molt accelerada el funcionament del seu cos.
Aquest joc, també tracta com a temes transversals moltes emocions com son: el nerviosisme, l’alegria de la victòria, la tristesa de la derrota, l’enfado...

DESENVOLUPAMENT:
Tots els participants estaran a un espai obert i ample, on es dividiran en dos equips. Per tal de poder-se dividir, hi hauran dos capitans que aniran elegint un a un els components del seu equip. Una vegada estiguin els dos equips fets, es posaran cada un d’ells a una punta del espai, i el monitor/a es posarà a una distancia igual per als dos equips, al mig amb el mocador. La tasca que deurà desenvolupar seguidament el capità/na, serà la de assignar a cada un dels components del grup un número.
Després es posaran tots en fila darrere d’una línia i la persona que està al mig, dirà un número i cada component de cada equip eixirà corrent a per el mocador.
Si el primer que agafa el mocador, aconsegueix arribar a la seva línia d’eixida abans de que el pillen guanya el punt, si el pillen, el perd.

MATERIALS:
Per a realitzar aquest joc ens farà falta un mocador, i un guix per si fa falta marcar les línies d’eixida i del mig.



SARDINES

EDAT:
7 en avant.

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
Es un joc purament psicomotriu, on es posen al descobert moltes emocions com pot ser el nerviosisme i es treballa de forma activa el silenci i la confiança amb el grup.

DESENVOLUPAMENT:
S’elegeixen dos voluntaris/es per a pagar, i es posaran cara la paret fins arribar a contar 100.
La resta del grup anirà a amagar-se, tot unit, per tal que no els descobreixen les persones que estan contant.
Una volta les dos persones que estaven contant acaben, deuran anar a buscar a la resta de grup, i la que primer descobreixca a la resta del grup, guanya. 

MATERIALS:
Per a la realització d’aquesta activitat, no ens fan falta materials.



EL JOC DE LES CADIRES

EDAT:
De 6-7 en avant.

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
Es un joc purament psicomotriu ja que serveix per a activar als nens i nenes d’una manera molt ràpida. A mes, també treballa la por, els nervis... i sobretot la competitivitat.

METODOLOGIA:
Es col·loquen tantes cadires com persones hi participen en el joc, a continuació, es lleva una de les cadires per a que hi haja una cadira menys de les persones que juguen.
Es posa una música, o per el contrari els participants canten una cançó, mentre van pegant voltes a les cadires. Quant pare la música, cada un dels participats deurà asseure’s a una cadira i com falta una, la persona que es queda sense cadira, queda eliminada. Així es repetirà la metodologia, fins que quedí una persona.

MATERIALS:
Per a la realització d’aquest joc ens faran falta cadires, un radiocasset i un aparell per a fer soroll.



CADIRES (COLTXONETES)

EDAT:
De 3-4 anys a edat indefinida.

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
Es un joc psicomotriu, però no es un joc on predomini el moviment. Es un joc on predomina la part cognitiva, es posa en pràctica el treball en equip i la cooperació fonamentalment.  

DESENVOLUPAMENT:
Es col·locaran dos coltxonetes al terra, on estaran asseguts tots els nens i nenes, comprovant així, que caben tots asseguts dins de les coltxonetes.
Una vegada estiguin tots i totes, els farem alçar i posarem una música per a que puguin anar pegant voltes a les coltxonetes. Una vegada pare la música, deuran asseure a les cotxonetes sense que es quedi cap persona fora. Cada vegada, l’espai a utilitzar serà mes reduït, (el qual anirà reduint la professora) per tant els concursants deuran cooperar uns amb altres per tal d’aconseguir fer-ho en el mínim espai possible. 

MATERIALS:
Per a la realització d’aquest joc, utilitzarem dues coltxonetes, i un radiocasset amb música.
  


“A LA ZAPATILLA POR DETRAS TRIS-TRAS”

EDAT:
3-4 anys en avant.

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
Es un joc psicomotriu, que activa molt als nens i les nenes. Fomenta la coordinació i la rapidessa.

DESENVOLUPAMENT:
Es posaran tots els participants en un rogle asseguts al terra.
Una vegada estiguin tots asseguts i callats, es triarà a un o una per a que pague. Aquest, mentre els altres canten una cançó amb els ulls tancats, haurà de dipositar la sabata que durà a la mà, al darrere d’un dels seus companys o companyes.
Quant els que estan asseguts paren de contar, obriran els ulls i miraran si esta la sabata darrere.
Si esta la sabata darrere, deurà alçar-se i anar a pillar al que li ha posat la sabata, si el pilla, li te que pegar amb la sabata al cul. Per el contrari, l’altre deurà córrer per a aconseguir asseure’s al lloc del contrincant. Si no el pilla, pagarà el que porta la sabata a la mà, però si per el contrari el pilla, deurà continuar pagant ell o ella.

MATERIALS:
Per a la realització d’aquest joc, necessitarem una sabata i cantar la següent cançó:
A la zapatilla
por detrás,
tris, tras.
Ni la ves,
ni la verás,
tris, tras.
Mirar para arriba,
que caen judías.
Mirar para abajo,
que caen garbanzos.
A callar, a callar,
que el demonio va a pasar




LES BARQUES

EDAT:
10-12 anys en avant

TIPUS DE JOC I OBJECTIUS:
Es tracta d’un joc purament psicomotriu, ja que activa molt ràpidament la energia dels nens i les nenes.
Es un joc on predomina en major part la ira, la força i la agressivitat. A mes, es un joc on afloren molts sentiments que els nens i nenes d’aquestes edats poden tindre molt presents, i que poden estar afectant a la seva vida diària.
Pot ser aquest joc pugui servir per a la presentació d’una dinàmica de grup per a treballar els sentiments.

DESENVOLUPAMENT:
Hi ha coltxonetes al terra que simulen uns bots salvavides.
Un vaixell acaba de naufragar i tots els seus passatgers estan a la mar, soles s’han pogut salvar uns pocs vots salvavides.
Els passatgers i tripulants del vaixell, no poden estar a l’aigua perquè esta plena de taurons.
El monitor anirà dient de quantes persones son els vots salvavides i sols el vot que contingui les persones estipulades per el monitor, serà el que es salvarà (es conta amb temps).
Si queda alguna persona que no ha pogut pujar a ningun vot, s’ofegarà.
Si en algun vot hi ha mes persones de les estipulades, aquest s’enfonsarà.  

MATERIALS:
Per a la realització d’aquest joc utilitzarem tantes coltxonetes com vots salvavides fagen falta.